Hard-sentences1
جملات سخت برای تمرین فن بیان
27 دی 1400
Good-articulation1
چگونه فن بیان خوبی داشته باشیم
30 دی 1400
What is the art of expression

واقعاً فن بیان چیست ؟

شاید عجیب ترین موضوعی که در مبحث فن بیان و سخنوری وجود داشته باشد این است که هنوز افراد زیادی نمیدانند که فن بیان چیست؟ خیلی ها گمان می کنند که فن بیان قوی دارند و اصلا هیچ نیازی به  آموزش فن بیان و سخنوری ندارند . البته ما باید این نکته را بپذیریم که تعیین کننده اصلی میزان فن بیان خود ما نیستیم و در واقع کسانی که مخاطب ما هستند تعیین می کنند که ما فن بیان قوی یا اصلا فن بیان خوب و قابل قبولی داریم یا که نه ضعیف هستیم و نیاز به آموزش فن بیان و سخنوری داریم.

تعریف فن بیان

صفر تا صد فن بیان

فن بیان در واقع همان توانایی و مهارت حرف زدن در هر زمانی و هر شرایطی است . هنگامی که حرف از فن بیان به وسط می آید جدای این که شما چه جایگاهی دارید ؟چه شغلی دارید و با چه کسی در حال صحبت کردن هستید . . . .

 

چگونه فن بیان بهتری داشته باشیم

تنها کافی است که زبان خود را به کار گیرید . بله درست حدس زدید شما به فن بیان نیاز دارید. اگر تصمیم دارید دوست های بیشتری داشته باشید و با دوست های خود ارتباطات قوی بسازید ، اگر به فکر این هستید که روابط عمومی و روابط اجتماعی قوی تری نسبت به دیگران داشته باشید ، اگر میخواهید منظور خودتان را به به مخاطبین خود خیلی سریع و واضح انتقال دهید و البته رفتاری کنید که دیگران از هم صحبتی و هم نشین بودن با شما لذت ببرند بهترین کار این است که از فن بیان و سخنوری خوبی بهره مند باشید.

 

چرا فن بیان خوبی ندارم؟

 اگر فن بیان قوی و خوبی ندارید اصلا جای نگرانی نیست هرگز گمان نکنید که داشتن فن بیان قوی ذاتی است ، مهارت فن بیان یک مهارت اکتسابی است و با آموزش فن بیان و سخنوری خیلی راحت می توانید فن بیان خوب داشته باشید

برای آموختن فن بیان ابتدا به ساکن بایستی به فکر افزایش قدرت کلام خود باشید و از تمرین ها و تکنیک ها و راه کار های که در عموم جامعه استفاده می شود استفاده کنید و بدانید با هر انسانی چطوری صحبت کنید و با هر کسی سر صحبت را چطوری باز کنید و مسیر صحبت و پایان صحبت را به جایی که میخواهید ببرید . و با هنر فن بیان خود کاری انجام دهید که هر انسانی از هم صحبتی و مصاحبت با شما لذت ببرد .

به یک نکته توجه داشته باشید که هر انسانی که فن بیان خوبی دارد : شاید یک گوینده خوب نیست . شاید یک سخنران خوب نیست و شاید هم مذاکره کننده خوبی نیست . اما انسانی که فن بیان قوی و خوبی دارد این زمینه را دارد یعنی میتواند یک استاد مذاکره و یک گوینده صدا و سیما و یک سخنران خوب و بی نظیر باشد .

کاربرد های فن بیان

کاربرد های فن بیان

مبحث فن بیان خیلی گسترده است تنها بعضی از کاربردهایش را اینجا عنوان می کنیم.

1 صحبت جلوی جمع و سخنرانی

2 مجری شدن و گوینده رادیو و تلویزیون

3 فن بیان برای روانشناس ها و مشاوره دهندگان

4 فن بیان وکلا برای دفاع و قضّات برای اثبات جرم

5 فروشندگان مغازه ها و مشاورین املاک

6 دانشجوها برای پایان نامه و دفاع و صحبت جلوی جمع

7 فن بیان در جلسات کاری و مصاحبه برای پذیرش شغل و یا استخدام

8 فن بیان برای بیشتر دیده شدن و گرفتن حق خود

9 حتی برای زندگی مشترک و کارهای روزمره با دوستان و هزاران مورد دیگر

توهم فن بیان

آموزش فن بیان

شاید عجیب ترین موضوعی که در مبحث فن بیان و سخنوری وجود داشته باشد این است که خیلی ها گمان می کنند که فن بیان قوی دارند و اصلا هیچ نیازی به  آموزش فن بیان و سخنوری ندارند . البته ما باید این نکته را بپذیریم که تعیین کننده اصلی میزان فن بیان خود ما نیستیم و در واقع کسانی که مخاطب ما هستند تعیین می کنند که ما فن بیان قوی یا اصلا فن بیان خوب و قابل قبولی داریم یا که نه ضعیف هستیم و نیاز به آموزش فن بیان و سخنوری داریم .

در جامعه ما افراد توهم مهارت دارند و همیشه خود را برتر می بینند و این توهم در مورد مهارت های خوب حرف زدن بیشتر هم هست که من در کتاب اخیر خودم ( 10 گام تا سخنرانی و ارائه حرفه ای )کامل در باره این موضوع توضیح داده ام.

محققان ثابت کرده اند که بیشتر افراد جامعه دارای این مشکل و دیدگاه هستند همه فکر می کنند که در موقعیت و جایگاهی که هستند بهترین فرد شغل خود و شماره یک شغل خود و در حقیقت جزو برترین و خاص ترین افراد جامعه هستند و همیشه خود را منحصر به فرد می پندارند.

که البته این موضوع و این توهم نسبت به آموزش فن بیان پر رنگ تر هم هست و ما هر روز آدمهایی را می بینیم که در صحبت کردن و فن بیان ضعیف هستند و ادعا می کنند که ما در فن بیان قوی داریم و موقع حرف زدن و ارتباط گرفتن در هر زمینه ای حرف اول و آخر را ما می زنیم.

اما چکار کنیم که آنها توهم فن بیان قوی دارند و توهم خوب حرف زدن را دارند به گمان خودشان خوب حرف می زنند اما یا زیاد صحبت می کنند و پر حرف هستند یا صحبت هایشان محتوا ندارد یا به جا صحبت نمی کنند که در نتیجه هیچ کس حاضر به شنیدن حرف های آنها نیست و همیشه شنونده را آزار می دهند.

خب تا اینجا فهمیدیم که فن بیان چیست . حالا بیایید ببینیم که فن بیان چه چیزی نیست

فکر نکنید فن بیان تعدادی تکنیک است

فن بیان زیاد حرف زدن و پر حرف بودن نیست

فن بیان  رک بودن و حاضر جوابی کردن نیست

فن بیان خوش صدایی و لفظ قلم صحبت کردن نیست

درسالهای اخیر که مدرس های فن بیان زیاد شده اند و به آموزش فن بیان و سخنوری می پردازند متاسفانه بعضی هایشان که دانش قوی ندارند فن بیان را با عنوان تعدادی تکنیک های پیش پا افتاده برای صدای واضح داشتن پایین آورده اند و دیگر کاری با سایر قسمت های فن بیان ندارند و کلا محتوای پر مغز آموزش های فن بیان را به دست فراموشی سپرده اند .

چه قدر زیادند و چه قدر هم شما میشناسید افرادی که صدای خیلی خوبی دارند ولی ذره ای شخصیت و درک و شعور ندارند.

بنابر این بهتر است که اینطور بگوییم که فن بیان قوی داشتن یعنی تشخیص درست لحظه و صحبت متناسب با همان لحظه با تن و لحن مناسب آن لحظه به علاوه صدای واضح برای دیده شدن و ماندگار شدن کلام.

نکاتی برای آموزش فن بیان در خانه

تمرین فن بیان در خانه

سرعت گفتار

سرعت گفتار در فارسی زبانان خیلی محدودیت ندارد اما به شرط آنکه تمام کلمات و حروف را بتوانیم صحیح و درست ادا کنیم که به نظر من تند حرف زدن تا یک جایی و یک سرعتی خوب است که البته بیشتر از این شود یا شنونده نمیتواند کلمات و جملات ما را به درستی حضم کند و از طرفی سرعت زیاد باعث خورده شده آخر کلمات و به قول معروف جویده جویده صحبت کردن می شود که این نکته خودش به رسا بودن و شیوا بودن کلام ما هم آسیب وارد می کند

خیلی ساده می توانید خودتان امتحان کنید و ایام هفته را از شنبه تا پنجشنبه با سرعت زیاد بشمارید خواهید دید که بعضی کلمات را حذف می کنید مثلا به جای( چهارشنبه می گویید چارشمبه) و این مدل صحبت کردن به دور از یک شخصیت دارای فن بیان قوی است و این هدف ما نیست .

در واقع هدف ما در آموزش فن بیان و سخنوری این است که فن بیان قوی داشته باشیم طوری که وقتی صحبت می کنیم دقیقا هجای حروف را ادا کنیم و شمرده شمرده صحبت کنیم و دیگران هم که به صحبت ما گوش می کنند از ریتم و قدرت کلام ما لذت ببرند در واقع باید تلاش کنیم تا قدرت کلمات خود را بالاتر ببریم نه صدای خود را و سرعت خود را بیشتر کنیم .

صدای مناسب

برای سخنرانی تمرین های بسیاری وجود دارد که یکی از این تمرین ها صداسازی است . یادمان باشد که با صدا سازی صدای کسی تغییر نمیکند در واقع ما همان جنس صدا را با خودمان داریم و با انجام تمرینات صدا سازی صدایمان را قوی تر و رسا تر و دلنشین تر می کنیم.

تلاشمان در این است که صدای ما و کلام ما دارای ریتم مناسب باشد و با داشتن صدای ورزیده بتوانیم حجم صدا و برد صدا را افزایش دهیم تا در جاهای شلوغ راحت صحبت کنیم و زمانی که ساعت های زیادی صحبت می کنیم صدایمان خسته نشود و همچنین یک صدای گوشنواز، ورزیده و حرفه ای نه تنها اعتبار کلام ما را افزایش میدهد بلکه به مخاطبان ما نیزحس خوبی منتقل میکند.

دایره لغات و واژگان پرکاربرد

حتما شما هم افراد زیادی را دیده اید که موقع صحبت کردن یا حرف کم میاورند یا از جا پر کن ها مثل (اِ – اوم – عرضم به حضورت – عرض کنم خدمت شما – در واقع و . . . ) استفاده می کنند و یا حتی سکوت ها و مکث های طولانی دارند و بریده بریده و حرف می زنند.

همه ما انسانها در زندگی مان در موقعیت های متفاوت روبرو شده ایم و فقر دایره لغات کاربردی و واژگان درست را به نوعی تجربه کرده ایم در واضح ترین اوقات پیش میاید برای اینکه منظور خودمان را بهتر بیان کنیم دنبال واژه ای می گردیم ولی آن را نمی یابیم و از دیگران کمک میگیریم تا به ما واژه و لغتی معرفی کنند .

اما ضایع ترین نوع فقر واژه این است که ما در ذهن خودمان دنبال کلمه مورد نظر میگردیم و سکوت می کنیم و این موضوع سبب کندی صحبت ما می شود و نقص در گفتار و به قول معروف سکته در کلام به وجود می آید . فقر دایره کلمات به روان صحبت کردن ما لطمه می زند و کلا یک پارچگی و اعتبار کلام ما را از بین میبرد و هدف سخن نابود شده و پیامی را که میخواستیم منتقل کنیم منتقل نمی شود .

توصیه می کنم برای افزایش دایره لغات تمرینات خبر خوانی، شاهنامه خوانی، کتاب خوانی ، بیشتر صحبت کردن در جمع و استفاده از برنامه موبایلی واژه یاب که هم برای اندروید و آیفون ساخته شده است استفاده کنید من خودم در تلفن همراهم قسمتی را برای واژه های جدید و پر کاربرد در نظر گرفته ام و کلمات زیبا و جدید را هر روز به آن اضافه می کنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود